HTML

Álmom egy tanya:)

Az egészségesebb életről, az állatokról és mindenről, amit tanultam az állatokkal kapcsolatban. Ha te is szeretnél nyugodtabb, kényelmesebb életet élni és teszel is érte, azt hiszem sok hasznos információt találsz itt.

Friss topikok

  • Zoltán Kristóf: Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy aktuáli-e még a kártológépes hirdetése? Nekünk ugyanis van ... (2013.02.06. 08:41) Keresek - kártológép
  • kalathor: Szia A bajom régen is az volt, hogy ahogy öregedett/ért a szappan úgy ment el belőle az illat. De... (2011.07.25. 13:33) Az új szappan
  • anyeg: Jézus!!! Ez rengeteg sok minden! Látom, h azok a hullámok, amik az én fejem fölött szoktak összecs... (2011.07.17. 08:20) Egy hosszú hét
  • AdriennK: Nagyon szép ez a jurta! Szívesen laknék én is egy ilyenben! :-) (2011.07.14. 17:53) Jurta építés
  • anyeg: Annyira szép, én máris beköltöznék egy ilyenbe! Gondolkodás nélkül! Nagyon emberi, emberléptékű... (2011.06.26. 06:56) Jurta képek

Linkblog

Memorandum 1 - A fog

2010.12.01. 08:37 kalathor

Sziasztok!

 

Gondoltam, ha már nincs miről írni (mivel nem nagyon történik semmi) elkezdek visszaemlékezni. Eszembe is jutott pár kedves/szomorú történet az elmúlt időkből.

Így hát nekiállok és az olvasók okulása kedvéért megírom őket egyesével.

Az egyik ilyen történet idén történt meg. Nem is olyan régen (cirka 2-3 hónapja) Miskolcról jöttünk hazafelé a családdal. Ezek az utak álltalában azzal járnak, hogy elég későn érünk haza (no nem túl későn, mert sietni kell haza az állatok miatt, de azért még nyáron is beleesünk a  sötétbe) és ismét úgy sikerült hazaérnünk, hogy kezdett sötétedni. Gyorsan kipakoltunk a kocsiból, gyerekeket bevittük a házba, átöltözés és irány kifelé az állatokhoz. Tudni kell, hogy a kecskék fejése mindíg a végére marad. Mert ugye ahhoz tiszta kéz, tiszta eszközök kellenek, így inkább a végén csináljuk. El is lettek látva a disznók, tyúkok (akkor még sok volt), egyebek és irány kezet mosni, fejőst előkészíteni (ez 3 tálka, 1 a víznek amivel lemossuk a tőgyüket, egybe fejem a tejet, a harmadikba pedig összeöntjük a tejet), no meg a takarmányos vödör. 

Mire elértük a kecskéket már kezdett sötétedni és a gond az volt, hogy a helységben ahol fejünk megadta magát a villany. Így hát elemlámpa (hogy mégiscsak lássunk valamit) adta a világot. Hála Istennek nem szokott gond lenni a fejéssel. Szépen megtanulták a menetét, ki ki után jön (bár néha ezt próbálják felrúgni). Első lépés, hogy egy vályuba öntök nekik egy kis árpát, kukoricát (addig Heni leveszi a fejőszéket és elkészíti a helyét a kajának, tálnak). Amíg fejjük az egyiket a többi ott tud enni. És ekkor történt a baleset.

Pampula (ő a rangidős) szarvas kecske. És amikor töltöttem a kaját a vályuba, felnézett. Nem nagyon, épphogy megemelte a fejét, de éppen elég volt ahhoz, hogy sikeresen kiüsse az egyik fogamat (bal felső kettest). Eleve gyökérkezelt fog volt és koronát kellett volna rakatni rá (de csak jövőre terveztem), így nem fájt. Inkább csak meglepődtem, de a kecske is. Nem számított rá, hogy lesz valami az útjában. Még az volt a szerencse, hogy csak ezt az egyet ütötte ki. Kicsit odébb megy vagy erősebben emeli fel a fejét két-három fogam is kieshetett volna. Minden rosszban van valami jó.

Mindezt csak azért írtam le, hogy van mire vigyázni a szarvas kecskékkel.

 

Üdv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalathor.blog.hu/api/trackback/id/tr522485206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása