HTML

Álmom egy tanya:)

Az egészségesebb életről, az állatokról és mindenről, amit tanultam az állatokkal kapcsolatban. Ha te is szeretnél nyugodtabb, kényelmesebb életet élni és teszel is érte, azt hiszem sok hasznos információt találsz itt.

Friss topikok

  • Zoltán Kristóf: Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy aktuáli-e még a kártológépes hirdetése? Nekünk ugyanis van ... (2013.02.06. 08:41) Keresek - kártológép
  • kalathor: Szia A bajom régen is az volt, hogy ahogy öregedett/ért a szappan úgy ment el belőle az illat. De... (2011.07.25. 13:33) Az új szappan
  • anyeg: Jézus!!! Ez rengeteg sok minden! Látom, h azok a hullámok, amik az én fejem fölött szoktak összecs... (2011.07.17. 08:20) Egy hosszú hét
  • AdriennK: Nagyon szép ez a jurta! Szívesen laknék én is egy ilyenben! :-) (2011.07.14. 17:53) Jurta építés
  • anyeg: Annyira szép, én máris beköltöznék egy ilyenbe! Gondolkodás nélkül! Nagyon emberi, emberléptékű... (2011.06.26. 06:56) Jurta képek

Linkblog

Gabika, pulyka, csirke

2011.08.30. 12:56 kalathor

 Sziasztok!

Gabika tegnapra virradóra megadta magát. Úgy néz ki a dolog, hogy volt eddíg is gond a kiskecskékkel. Sajnos (mint már írtam is) elpusztult egy pár. A doki már hetente járt ki, hogy kiderítsük mivel lehet a gond, de sajnos ő sem sok okos dolgot tudott mondani. Mindenesetre most felboncoltuk Gabikát. Annyi elváltozás volt benne, hogy az epehólyagja hatamlasra dagadt. Majdnem akkora volt, mint a veséje és ez okozta a vesztét. Sajnos a doki továbbra sem tudja, hogy mi is lehet a kiváltó ok, de legalább, már tudjuk, hogy mibe is döglött meg. 

Egyik barátom (3. generációs állattenyésztő) azt mondja, hogy mérgezéskor szokott ilyen lenni. Műtrágya, permet, stb. De itt a környékünkön nem nagyon pemeteznek. Főleg ilyenkor. A doki azt is felvetette, hogy lehet, hogy örökletes  a dolog, mivel Gabika utódai döglöttek meg. Remélem már lassan véget ér a dolog.

Közben az egy megmaradt kispulyka is elkapott egy betegséget. Balckhead (feketefej) betegség. Az tűnik fel, hogy nagyon ronda a feje. Olyan, mintha hatalmas pattanások lennének rajta. A doki mondta, hogy a baktérium rámegy a májra és ilyen sárga csipkeszerű dolgokat csinál rajta. Aztán beledöglik az állat (12-24 óra alatt elviszi, ha már elérte a máját). Megtámadja a fácánokat és elvileg a gyöngytyúkot is (bár a doki olyat még nem látott). Ez már úgy néz ki, hogy megmarad, de lehet számítani a többi kispulyka megbetegedésére is. Egyébként 5 napig Clion tablettát (felet) kellett neki adni reggel és este.

Most kép. Csak erős idegzetűeknek!


 

A csikékkel is voltak gondjaink. Nagyon könnyűek lettek. Haverom azt mondta,hoyg nem kapnak eleget enni, de én tudtam, hogy nem ez a gond. Régen kezdődött már, de ráfogtam fajtára mindenre. Egyszer felvetettem a dokinak és kapásból mondta, hogy gilisztások. Nekik valami port kellett adni kétszer 10 napos eltéréssel. Rendbe is jöttek. Már szépen gyarapodnak. Remélem az idén még elkezdenek tojni.

 

Sziasztok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalathor.blog.hu/api/trackback/id/tr633190423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása