HTML

Álmom egy tanya:)

Az egészségesebb életről, az állatokról és mindenről, amit tanultam az állatokkal kapcsolatban. Ha te is szeretnél nyugodtabb, kényelmesebb életet élni és teszel is érte, azt hiszem sok hasznos információt találsz itt.

Friss topikok

  • Zoltán Kristóf: Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy aktuáli-e még a kártológépes hirdetése? Nekünk ugyanis van ... (2013.02.06. 08:41) Keresek - kártológép
  • kalathor: Szia A bajom régen is az volt, hogy ahogy öregedett/ért a szappan úgy ment el belőle az illat. De... (2011.07.25. 13:33) Az új szappan
  • anyeg: Jézus!!! Ez rengeteg sok minden! Látom, h azok a hullámok, amik az én fejem fölött szoktak összecs... (2011.07.17. 08:20) Egy hosszú hét
  • AdriennK: Nagyon szép ez a jurta! Szívesen laknék én is egy ilyenben! :-) (2011.07.14. 17:53) Jurta építés
  • anyeg: Annyira szép, én máris beköltöznék egy ilyenbe! Gondolkodás nélkül! Nagyon emberi, emberléptékű... (2011.06.26. 06:56) Jurta képek

Linkblog

A tanya

2017.04.29. 20:11 kalathor

Sziasztok!

 

Aki ennyi idő után is nézi, olvassa, értesítést kap erről a blogról, annak üzenem, hogy megvan a tanya.

Ha bővebben szeretnétek tudni róla:

giligan.blog.hu

oldalon a felújítást lehet figyelemmel kísérni.

 

Béla

Szólj hozzá!

A vége

2011.12.08. 09:12 kalathor

 Sziasztok!

 

Sajnálattal kell közölnöm minden olvasómmal, hogy ennek a blognak a fejlesztését befejeztem, de akit érdekel egy másik téma az a:

termeszetiskola.blogspot.com/

 

címen elérhet.

 

Üdv: L.K.

Szólj hozzá!

Gabika, pulyka, csirke

2011.08.30. 12:56 kalathor

 Sziasztok!

Gabika tegnapra virradóra megadta magát. Úgy néz ki a dolog, hogy volt eddíg is gond a kiskecskékkel. Sajnos (mint már írtam is) elpusztult egy pár. A doki már hetente járt ki, hogy kiderítsük mivel lehet a gond, de sajnos ő sem sok okos dolgot tudott mondani. Mindenesetre most felboncoltuk Gabikát. Annyi elváltozás volt benne, hogy az epehólyagja hatamlasra dagadt. Majdnem akkora volt, mint a veséje és ez okozta a vesztét. Sajnos a doki továbbra sem tudja, hogy mi is lehet a kiváltó ok, de legalább, már tudjuk, hogy mibe is döglött meg. 

Egyik barátom (3. generációs állattenyésztő) azt mondja, hogy mérgezéskor szokott ilyen lenni. Műtrágya, permet, stb. De itt a környékünkön nem nagyon pemeteznek. Főleg ilyenkor. A doki azt is felvetette, hogy lehet, hogy örökletes  a dolog, mivel Gabika utódai döglöttek meg. Remélem már lassan véget ér a dolog.

Közben az egy megmaradt kispulyka is elkapott egy betegséget. Balckhead (feketefej) betegség. Az tűnik fel, hogy nagyon ronda a feje. Olyan, mintha hatalmas pattanások lennének rajta. A doki mondta, hogy a baktérium rámegy a májra és ilyen sárga csipkeszerű dolgokat csinál rajta. Aztán beledöglik az állat (12-24 óra alatt elviszi, ha már elérte a máját). Megtámadja a fácánokat és elvileg a gyöngytyúkot is (bár a doki olyat még nem látott). Ez már úgy néz ki, hogy megmarad, de lehet számítani a többi kispulyka megbetegedésére is. Egyébként 5 napig Clion tablettát (felet) kellett neki adni reggel és este.

Most kép. Csak erős idegzetűeknek!


 

A csikékkel is voltak gondjaink. Nagyon könnyűek lettek. Haverom azt mondta,hoyg nem kapnak eleget enni, de én tudtam, hogy nem ez a gond. Régen kezdődött már, de ráfogtam fajtára mindenre. Egyszer felvetettem a dokinak és kapásból mondta, hogy gilisztások. Nekik valami port kellett adni kétszer 10 napos eltéréssel. Rendbe is jöttek. Már szépen gyarapodnak. Remélem az idén még elkezdenek tojni.

 

Sziasztok

Szólj hozzá!

Sajtkúltúra+oltó

2011.08.30. 12:34 kalathor

Sziasztok!

 

Megérkezett a rendelt sajtkúltúránk és oltónk. Még nem tudom milyen lesz, de hamarosan kipróbáljuk. Oltót régebben már használtunk és nagyon finom és jó állagú Camambert típusú sajot csináltunk belőle. Aztán elfogyott az oltó és kifinomultabbá tettük a gomolyát.

Sajtkultúrát még nem használtunk, de hamarosan az is kiderül.

 

Sziasztok 

Szólj hozzá!

Maradunk:-( :-)

2011.08.17. 08:06 kalathor

Sziasztok!

Maradunk Szőlősön. Igazából nem is tudom, hogy örüljek -e neki vagy szomorkodjak miatta. Anyagilag jobb, ha itt maradunk (legalábbis rövidtávon) viszont egyébként sok tekintetben jobb lenne, ha visszamentünk volna Vattára. Mindenestre ez nem rajtunk múlott. A másik lánynak kevesebbet kellett fizetni, így őt választották védőnőnek.

Annyi baj legyen. A cefre gyűlik és vannak itt is tervek.

Sziasztok

Szólj hozzá!

Cefre

2011.08.15. 10:34 kalathor

Sziasztok!

No ismét jelentkezem. Tudom kicsit sok idő telt el, de hát sok volt a munka is.

Időnk legnagyobb részét a cefre készítés tette/teszi ki. Eddíg sikerült összegyűjteni 400 liter vadszilva (lóra-bóra) cefrét és cca 250 liter bodza cefrét. Rettentő sok munkával jár a bodza. Egy 200 literes hordóhoz kell kb 25 húsosládányi bodza eléggé megpakolva. Ezt leszedni még csak egy dolog, de utána le kell szedni a kocsányról a szemeket is. Ezt villával csináljuk, de így is egy láda két embernek kb egy órás móka. Eleinte lassúnak tartottam, de be kell ismerni ad lehetőséget a gondolatok rendszerzéséhez. Mindenesetre azt hiszem kevés olyan ember van, aki velem együtt egy hordó előtt ül és villázza a bogyókat. Ha tudtam volna mekkora munka lehet én sem kezdtem volna bele. Talán jövőre kihagyom.

Közben volt egy kis gond a kecskékkel is. Főleg a kicsik közül döglött meg egy pár darab. Egyszercsak elkezdtek búsulni aztán meg fogták megukat és feldobták a talpukat. Sajnos egy olyan kis jerke is odalett, amit mindenképpen szerettem volna megtartani jövőre továbbtenyésztésre (Nati kicsinye), de sajnos nem így alakult. Hívtam a dokit és kiderült, hogy ketózisos megbetegedésük van. A lényege, hogy a májból felszabadulnak a méreganyagok, leáll az epetermelés és előbb-utóbb kómába esnek aztán megdöglenek. A lényeg mindenesetre, hogy egy kis cukor megoldja a problémát. Úgy tűnik, hogy működik a dolog.

Egyébként a takarmányozással van összefüggésben. Csak azt nem értem, hogy nálunk azt esznek amit akarnak és mellette még rétiszéna is van kirakva nekik. Tehát ezzel nem lehet sok gond. De majd kitalálom, hogy mi is lehet a baj. Bár remélem, már nem fog előjönni.

Bodzakeresgélés közben találtunk egy elhagyott, lerombolt tanyát. Sajnos az épületek már összeomlottak, de alapjában véve egy nagyon nyugodt, szép hely lenne. Mellette folyik el egy csatorna. A terület cca. 1-1.5 hektáros lehet. Gyönyörű nyárfák szegélyezik a bejáratot (kb. 20 méteresek lehetnek) és tele van gyümölcsfákkal. No, meg bodzával:) A baj csak az, hogy 1.5 km földút vezet oda. Így sajnos eső esetén és télen nem nagyon lehet közlekedni. Hacsak nem lóval:) Még megyünk vissza oda.

 

Sziasztok!

Szólj hozzá!

Pálinka

2011.08.03. 21:35 kalathor

Sziasztok!

Nagy hirtelen elkezdtek beérni a gyümölcsök. Az igazság az, hogy elindultam a nagyobbik fiammal, hogy bodzát szedjünk, de elsőre persze nem egy pofás bodzafa került elénk, hanem egy hatalmas szilvafa a senki földjén. És mivel pont arra járt egy traktoros meg is kérdeztem, hogy lehet e szedni szerinte. Azt  válaszolta, hogy persze. Nem kell az senkinek. No, akkor ha mindenki ilyen buta, gyorsan neki álltunk és szedtünk cca 80 litert elsőre. Még van rajta sok, de még hagyjuk érni egy kicsit.

Miután  végeztünk indulás tovább és mit ad Isten, megint egy elhagyott szilvafa. Erről is lejött egy kics, de ez még elég éretlen volt, így majd meglátogatjuk ismét pár nap múlva. 

Közben találtunk bodzát is, így azt is szedtünk egy kicsit és közben sikerült egy cserét is kötnöm (adtam egy kis bakkecskét 60 liter cefréért meg vagy 10 zsák bodzáért). Így lassacskán alakul a mennyiség. Lesz is helye:)

Tomival nekiálltunk a szilvát rendezni. Szépen összedzsamiskoltuk, aztán nekiálltunk a bodzának. Hát meg kell valjam nem egy szerű munka, de mint kiderült semmi sem az. Mindenesetre nem adom fel. Kell a finom bodzapálinka. Már tudom is, hogy tavasszal mit fogok csinálni vele (persze, ha marad addíg).

Terveim szerint lesz szőlő és almapálinkánk is. De ez még a jövő zenéje.

Ma eladtam két hasas kecskét is. Jó áron vitték el, így elégedett vagyok vele. És ráadásul tustam venni 4 cefrés műanyaghordót is kemény 7000 Ft-ért (6600-ért, de nem kértem vissza).

Most még csinálom a sajtot, de gondolkodom rajta, hogy ki kellene menni még a bodzát szemezni, mert holnap jön a köv adag és sosem érem utol magam. Miért van az, hogy egy hétig semmi dolgom nem volt, és most meg minden összeszalad. De végülis így szokott lenni ez. Lassan ezt is megszokom. Majd télen pihenünk.

Egyébként vannak plussz feladataim is. Az asszonypajtás beteg. Fáj a veséje és így plussz dolgok hárulnak rám. Igaz őneki nem elég amit csinálok (mármint azokból a munkákból amiket egyébként ő csinál) és mindíg hárplis, ha nem azonnal van megcsinálva, dde hát mit csináljak, ha az én nyakamba is most szakadt minden.

Egyébként mostmár 100%, hogy felvettek a suliba (minden paír itt van nálam). Erről már csak a szüleim nem tudnak, de várom mikor hajlandóak beleolvasni a blogba. Ha mást nem majd a diplomaosztó előtt szólok nekik:) Persze, ha eljutok odáig. Jó poén lenne. Anyu, apu. Eljönnétek a diplomaosztómra? Megnézném az arcukat.

Aki ismeri őket ne szóljon nekik. Használják csak a netet. Már kezdenek beljönni. Előbb-utóbb ide is eljutnak ismét:):):):)

 

Jó éjt (már aki aludni megy)!

U.i.: Bocs, most nincs helyesírás ellenőrzés. Nincs rá se idő, se energia:)

 

Szólj hozzá!

Egy recept

2011.07.24. 21:21 kalathor

Sziasztok!

Egyszer az egyik barátom adta ezt a receptet és nagyon megkedveltem. Ugyan a nagyobbik fiamnak nem nagyon ízlik, de hát nem sok minden tetszik neki:( (bár mostanság már megeszi a szalonnát és a zsíroskenyeret is...igaz kellett hozzá vagy 1.5 év kemény munka). Mindenesetre gyors, egyszerű és nekünk ingyen van, de másnak sem túl drága.

 

Grízes süti  /4 személyre/ (nem is süti, hanem valami)

Hozzávalók:

1 liter tej

1 kávéspohár gríz

3 db tojás

ízlés szerint cukor

1 cs vaníliás cukor

Ízlés szerint egész fahéjat is rakhatunk bele.

 

Elkészítés:

 A tejet odarakjuk főni, közben a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat elkavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral (ez a cukormennyiség határozza majd meg, hogy milyen édes lesz a desszert),a fehérjét felverjük kemény habbá. Amikor forrni kezd a tej, belekavarjuk a grízt, hogyha kezd sűrűsödni, levesszük a tűzről, és belekavarjuk a tojássárgáját, és kicsit visszarakjuk a tűzre, majd a tojásfehérjét is beleforgatjuk, és levesszük a tűzről. Kitöltjük tálkákba, poharakba, és gyümölcsöt beledarabolva kész a gyors és finom desszert. Hűtőbe rakva, hagyjuk kihűlni.

 

Jó étvágyat és jó éjt!

Szólj hozzá!

Egy falu ötlete

2011.07.24. 20:34 kalathor

 Sziasztok!

 

Beszélgetek "Betyár" Lacival meg Henivel és eszembe jutott egy jó ötlet. Csak az a baj, hogy mint mindenhez sok pénz kellene, bár Borsodban nem is olyan sok.

A lényege az ötletnek, hogy lehetne csinálni egy falut. Keresni egy olyan falut, ahol már nagyon kevesen élnek és megvenni a házakat. Aztán odaköltöztetni azokat akik akarnak állatokkal, növényekkel, kézművességgel foglalkozni. Nem is kellene őket nagyon költöztetni. Az a 20-30 család örömmel jönne ilyen helyre. Aztán mindenki csinálná amihez ért, amit akar. Mindenki az eladott termékekből befolyó összeg mondjuk 10 %-át beadná a közösbe. Abból lehetne magtárat, húsfeldolgozót, egyebeket építeni. Ami éppen kell. És persze mindenki használhatná. Mellette, ha jó helyen van (erdő, mező, patak, tó), akkor csinálni lehetne egy falusi turizmust és kézművestáborokat. Hatalmas üzlet lenne. Csakhogy nem az lenne a lényege. Hanem egy olyan falut létrehozni ahol jó élni és a faluban nem városiak, hanem parasztok, mesteremberek élnének. Olyan polgármesterrel és olyan emberekkel akik nem csak a saját céljuk érdekében tevékenykednek pakolva egymásra a forintokat, hanem a közösség érdeke lebeg a szemük előtt. Szerintem messze a leggazdagabb falu lenne közel s távol pár éven belül.

Ha ez alapján megcsinálja valaki szóljon. Megyünk:)

Sziasztok

Szólj hozzá!

Az új szappan

2011.07.24. 15:10 kalathor

 Sziasztok!

 

El is felejtettem írni, hogy kaptam új receptet egy régi kedves ismerősömtől (a blogról ismerem) és adott főzés nélküli szappan receptet. Régen én is ezzekkel kezdtem a szappanfőzést, de valahogy nem vált be a dolog. Gondoltam kipróbálom megint és csodák-csodájára működik. Sőt, annyira, hogy úgy néz ki, hogy megmarad az illóolaj is benne. Hamarosan kipróbálom, hogy fürdésnél milyen.

 

Köszi Anyeg.

 

Sziasztok

2 komment

A vattai porta

2011.07.23. 21:38 kalathor

Sziasztok!

Ma kimentünk Vattára. Gondoltuk megelőlegezzük kicsit Heninek a felvételt és egy nagy utánfutóval (2.5 méter hosszú és 1.2 méter széles) leszállítottunk pár dolgot. Persze van rajta egy olyan magasító, hogy lovat is lehet szállítani rajta (mondjuk nyugodtabban csak pónit, de végülis így is terveztem amikor csináltuk). Szóval felment rá a fél ház. Kiválogattuk azokat a dolgokat, amikre itt nem igazán volt szükség (volt olyan doboz, amit másfél évvel ezelőtt lehoztunk és azóta is bontatlanul hevert a sarokban). Helyünk viszont itt nincs, így gondoltuk jobban elfér ott.

Aztán nekikezdtünk a munkának. Első lépés volt, hogy elkezdtem lekaszálni a nálam nagyobb gazt. Némelyiknek volt olyan törzse, mint egy gyengébb fának. Meg is bántam, hogy nem vittem a machetát. Azzal jobban haladtunk volna. De! Először is elértük, hogy egyáltalán be tudjunk állni a kocsival a portára. Később (kipakolás után) előkerült a kút is, majd a kacsa itató (nagy öntött beton vályu. Egyszer megpróbáltuk négyen kiszedni, de aztán maradt ahol volt. Haver felajánlotta, hogy jön a traktorral, de mondtam neki, hogy jó helyen lesz itt). Következő lépésként el tudunk jutni a nyárikonyhához, majd a garázshoz. Ezután bejutottunk a disznóólak elejéhez is. Itt abbahagytuk. Ahova el kell menni, már menni fog, a többit meg majd rendezik a takarítók (kecskék). Nekik is enni kell valamit.):

Amint megjelentem az egyik barátom (Gyula) kapásból be akart fogni szalmabálákat pakolni utánfutóra, de mondtam neki, hogy majd leközelebb. Nem is komolyan mondta ő. De azért jó volt, hogy gondolt rám (neki meg jó lett volna, ha megyek:)).

Lemértük az ablakokat, ajtókat. Miket kell majd cserélni. Tegnap szereztem nagyon jó áron pár ablakot (vagy 5 db), 1 db erkély ajtót. Hőszigetelt üveggel. Ugyan méretileg nem pont olyan, mint ami kellene (olyan nem is kapható, mivel cca 60 éves házikó, így semmi nem szabvány rajta), de majd alakítunk rajta (vagy a házon). Ilyen szempontból jó, hogy szerkezetileg van kész a ház és a díszítések, csinosítgatás még várat magára. Így nem gond az átalakítás.

Elmentünk hátra is. Megnéztük a legelőnket. Ott az alsó szomszéd legeltetett, így nincs nagy gaz. Lemértük mekkora is lesz a kecskéknek a területe. 70 méter * 40 méter. Ez persze csak a hátsó rész. Az elsőtr is ők fogják karban tartani, csak ott fák és egyebek vannak, így azt ritkán kapják majd meg. Az első rész kb. 45*40 méter. Szóval lesz dolguk.

De legalább nem nekem kell büdösítenem a levegőt a fűnyíróval.

Ki szerettük volna takarítani a kutat is. Ha jönnek az állatok, tudjanak tiszta vizet inni. Sajnos a szivattyúnk egy halk moranásnál több hangot nem adott ki. Mondjuk számítottam is rá egy kicsit, mivel 1.5 éve nem volt bekapcsolva. Így lehet azt is szerelni. A kúttakarítás elhalasztva.

Rengeteg almánk lesz. Van két húsvéti rozmaring almafánk. Csodás illata van az almának és eláll egész télen. Amikor megvettük a házat ősz vége volt így tavasszal vettük észre az almákat és kiderült, hoyg ez a fajta ilyenkor a legjobb. Semmi bajuk nem volt és a hidegtől nagyon kellemesen megpuhult. Körténk is lesz bővel. Abból csak egy fánk van, de azon mindíg sok szokott lenni. És az is téli, úgyhogy mehet a pincébe (végre lesz hová rakni a dolgokat és végre megint lesz pince.

Lassan érik a szilva is. Abbókl is lekvárt kell majd főzni (meg jó volna pálinkát is:))

Hirtelen ennyi. Legközelebb, ha nem felejtem el csinálok képeket is a területről.

 

Sziasztok és jó éjt.

Szólj hozzá!

Debreceni Egyetem

2011.07.22. 09:00 kalathor

Sziasztok!

 

No, tegnap kiderült. Fel vagyok véve a Természetvédelmi mérnök szakra. Azért ez nem túl nagy dicsőség:) Ugyanis 50 ember helyett csak valami 40 jelentkezett, így a ponthatárok keményen a minimumon, azaz 200 ponton voltak, az meg azért lazán ment:)

De a lényeg, hogy felvettek. Ha pénz is lesz szeptembertől tanulhatok...megint.

 

Sziasztok 

Szólj hozzá!

"Betyár" álma

2011.07.21. 18:22 kalathor

Sziasztok!

 

Az előző Hölgy (a népi iparművész) küldött egy kis szösszenetet, amit a párja írt az "ő" tanyájáról:

Engedélyével közlöm, mert nekem nagyon tetszett!

"Úgy szeretnék Hazamenni!

Hazamenni végre a Tanyámra, sáros csizmával, kalappal a fejemen, botommal, amit barkócából faragtak…

A Tanyám csak akkora lenne, ami elférne a tenyeremben, de mégis benne lenne a Világom.

A kanyargós földútról már messziről meglátnám, mert ott minden vályogból meg sárból lenne, csak úgy odatapasztva a semminek, az örökkévalóságnak, de engem hívogatna: „Gyere gazdám”.

Pici, hajlékomnak erős tornáca lenne, ami összekötné az eget a földdel, hófehérre meszelve fala, és lenne elől két szeme is, ahol nyaranta szomjas muskátlik hajladoznának, és szép piros teteje, jó nagy kéménnyel, két orlikkal s telente olybá tűnne, mintha pipázna egy vénember.

Az udvaron körtefa lenne ( olyan pálinkának való), hátrébb dió, sarkában borospince, ahol biz’ Isten hallgatnám, ahogy forr a must, és ahol megszületne a csoda.

Az ólakban boldog malacok futkároznának, na és Sára az Anya, mellettük két tehenecske, akik puha, illatos szénát ropogtatnak mindég, aztán a foltos kecskék, és az ártatlan juhocskáim lennének,meg apró jószág, számolatlanul.

És a kertvége egészen szaladna az ég aljáig, talán a vége lenne a mennyország.

Tavasszal nézegetném a hazatérő madarakat,és szívnám a tüdőmbe a jó illatú levegőt, s meg lennék győződve arról, hogy hallom ahogy rügyeznek a fáim…

Néha rászólnék mérgesen kutyáimra, akik mindent elkövetnek egy kis szerelemért…

Kiskertemben magokat hintenék a földbe, hogy újabbés újabb csoda születhessék.

Aztán egyik reggel beköszönne az ablakom alatt Nyár Asszony, karján hatalmas teli kosarával, benne minden jóval. Amíg Ő rendezkedne, dagadtra pakolná a kamrámat, addig én kaszálnék, forgatnék és kazlat raknék.

És biz’ Isten fütyörésznék a világra, ahol az emberek összetörik magukat a nagy és hiábavaló sietség végett.

Aztán az elfáradt nyárban a szőlőbe mennék, hogy üdvözöljem mosolygó barátaimat,ahol mindég évről-évre dagadnának a fürtök az öreg tőkéken, majd a pince sarkában, a diófa alatt, megvárnám míg Ősz úr bepingálná kicsiny tanyámat a szivárvány minden színére…aztán szüretelnék, kalapban,vászonnadrágban…és eljátszanám az Úrnak, hogy idegesít az a sok mihaszna seregély.

Aztán amikor az Ősz úr és Tél úr egymásnak esnek a magosban, úgy november
környékén,megcirógatnám a tarkómat és egy jókora pohárból innám a friss bort s mellé tepertős pogácsát majszolnék…és a kutyáimmal üldögélnénk a tornácon, minta az egész kerek világon semmi baj nem lenne…

Aztán biz’ Isten danolnék is, olyan dalokat, amik már csak régi megsárgult papirosokon táncikálnak…

Később behúzódnék a hajlékomba, hogy a hosszú erős gerendák alatt megigazítsam a dunyhát, képeket a falon, a feszületet,mert templomba soha nem járnék…

Fahasábokat szórnék a tűzre, meg kukorica csutkát s magam is, és a kandúrom is a sutba húzódnék, meszté’láb néhány csosza körtepálinka után.

A hosszú téli estéken beszélgetnék az Idővel és az Úrral, és Szenteste hazajönnél, Te, akit nagyon is ismerek, mert már annyiszor elképzeltelek fájdalmas csöndemben és kínzó magányomban, de bevallom valójában még nem találkoztunk.

Hazajönnél, mert kalácsot sütnék Neked, illatos vízzel várnálak, s letérdelnék, amikor a lábadat mosnám.

Mindég ha behunyom a szemem Otthon vagyok, a tanyámon, s annyira félek Uram, hogy már csak úgy érhetek Haza, hogyha majd örökre csukva kell tartanom."

"Betyár" Lakatos László

Na mit szóltok hozzá?

 

Sziasztok!

Szólj hozzá!

Egy érdekes oldal és egy érdekes történet:)

2011.07.21. 09:59 kalathor

Sziasztok!

Érdekes dolog történt velem tegnap. Ugyanis mászkáltam a Vaterán (mint szoktam) és találtam egy eladó kecskét. Nem is akartam megvenni (hisz van elég, meg messze is volt), de gondoltam szólok az eladónak, hogy a lány kecske nem gida, hanem gödölye. Válaszolt is, hogy tudja, aztán elkezdtünk beszélgetni. Arról, hogy ők is tanyán éltek, meg a párja szeretne visszamenni, stb, stb.

Valahogy szerettünk volna mailt cserélni, de a vatera szabályzata szerint nem lehet, de azért megpróbáltam. Ki is tiltottak a levelezésből egy napra:) Na mindegy, gondoltam rákeresek a neten a felhasználónevére és egy igen érdekes dolgot találtam. Ugyanis a Hölgy középkori, honfoglaláskori ruhákat, kaftánokat, stb.-ket készítő Népi Iparművész és igen szép munkái vannak. Mindenesetre meglett a mailcíme. Ha válaszol és engedi, berakom ide linkbe a honlapját, lássátok Ti is azt a sok szép mindent.

Megvan az engedély:)

www.machojudit.hu

www.gorginas.hupont.hu

Egy ilyen kis dolog kikkel hozhat össze. Pedig régóta tervezem, hogy szólok ilyen kecskés dolgokért a vaterán, de ez volt az első. Lehet rendszeresíteni fogom, hátha még sok érdekes emberrel találkozom:)

 

Sziasztok 

Szólj hozzá!

Miss Röfi

2011.07.20. 13:14 kalathor

 

Sziasztok!

Pár napja Miss Röfi (tudjátok, az idegen nyelveket beszélő kecske) eléggé félrevonult. Betudtam a nagy melegnek, hogy nem nagyon akar mocorogni, de sajnos ma délelőtt döglötten találtam. Nem volt fiatal kecske, de azért reméltem, hogy ezt az ellést még kibírja. Így odalett a kecske is meg a kis kecske/kecskék is. 

Sajnos ez is benne van a pakliban.

Sziasztok és további szép napot mindenkinek!

Szólj hozzá!

Takarmány

2011.07.18. 17:24 kalathor

 Sziasztok!

Megérkezett a takarmány egyik része. Ma reggel meghozták a majd 8 mázsa tvaszi árpát és 3 mázsa zabot. Hamarosan pedig érkezik kb 8-10 mázsa búza. Kíváncsi vagyok mennyi ideig fog kitartani. Tavaly 10 mázsa árpa októberig volt elég:( És kevesebb volt az állat is, de azért reménykedem, hogy tovább bírja:)

Utánaérdeklődtünk az igrici-i jegyzőnél Heninek a munkával kapcsolatban. Nagyon örült és minden esély megvan a munkára, így lassan tervezzük a költözést. Úgy néz ki kis pénz is lesz a renoválásra (bár csak szerkezetileg...központi fűtés, lépcső, stb) és a nyárikonyha átalakítására sajtüzemmé.

 

Sziasztok

Szólj hozzá!

Ami kész van:) ...és a költözés ötlete

2011.07.17. 10:12 kalathor

 Sziasztok!

Sok mindent megcsináltunk. Talán kezdem a sárgabarackkal. Elmentünk leszedtük és fel is dolgoztuk. Csináltunk még 15 üveg barackbefőttet és 56 üveg sárgabarack lekvárt. El leszünk látva egy darabig. A tegnapi nap rá is ment a befőzésre, bár megfőztük a szappant is (igaz kiöntve még nincs ).

Tegnap nem mentem Hatvanba az íjászversenyre. Úgy döntöttem,  hogy sem kedvem, sem időm nincs most rá. Majd leközelebb találkozok az ismerősökkel.

Pénteken, mikor Vattán voltunk Tomi felvetette, hogy költözzünk vissza. Én sem nagyon ellenkeznék ellene. Hiányoznak a dombok, hegyek. Így, mikor hazajöttünk elkezdtük meggyőzni Henit. Tudta ő is, hogy nem nagyon érezzük jól itt magunkat. Meg már volt is szó róla, de ő jól érzi magát szőlősön, meg hát nő. Így nem nagyon szereti a változást. Persze benne volt részéről az is, hogy nagyon sok munka van még azon a házon, de mikor pro és kontra soroltuk az érveinket, kiderült, hogy ha itt veszünk házat arra is rá kell költeni azt a pénzt, amit a Vattai házra. Ráadásul az egy 5000 m2-es terület, valamint van egy nagyon jó kút, kevesebb kiadással jár, mint ez ahol most lakunk, azt sem tudjuk, hogy, mikor kel el az a ház és az állapota csak romlik. A sok gyümölcsfáról már nem is beszélve. Így belement. Hétfőn hívjuk az igrici-i jegyzőt (ugye egyszer Henit oda már felvették, csak visszamondtuk) és ha áll még a dolog, akkor elfogadja Heni az állást és költözhetünk vissza. Nem lesz egyszerű átvinni minden dolgot (meg az állatokat), de majd megoldjuk valahogy.

Nagyon sok munka lesz. Meg kell csinálni a központi fűtést, a télikertet lebontani és újra felépíteni, a lépcsőt lebontani, újra felhúzni. Lekeríteni rendesen a hátsó részt (3500-4000 m2). Meg kell csinálni a nyárikonyhának a járólapozását, csempézését és akkor megvan a sajtfeldolgozó üzem is. Így már pénzt is fog hozni a konyhára a befektetés.

Akkora gaz van a porta első részén, hogy én elveszek benne. De nem baj, majd visszük a fűnyírókat és legalább lesz mit enniük is. A hátsó résszel szerencsénk van. AZ alsó szomszéd legeltetett rajta. Az szépen rendben van.

Úgy tervezzük, hogyha minden összejön és sikerül átköltözni, akkor szeptember elsejétől költözünk, hogy legyen idő átköltözni, meg dolgozgatni a házon. Reméljük minden jól fog menni.

Ma hozzák az árpát és a zabot. 5-5 mázsa. Jövő hét elején pedig jön 10 mázsa búza is. Legalább egy darabig nem lesz takarmány gondunk, bár elég lesz átvinni ezt is Vattára. De ott már ezzel nem lesz gond.

Ma csináljuk az állatok takarítását. Meg kell csinálni, mert ugyan nekik még megfelelne, de, ha költözünk ennyivel is kevesebb munka marad itt.

Megyek is.

Sziasztok!

 

Szólj hozzá!

Egy hosszú hét

2011.07.14. 12:19 kalathor

 Sziasztok!

 

Ne haragudjatok, hogy ismét elmaradtam az írásban, de megint eléggé összeszaladtak a dolgok és még nincs vége:(

Tegnapelőtt disznót vágtunk. Egy 210 kg-os hízót vettünk. Igazán szép állat volt. Úgy terveztük, hogy szerdán nappal vágjuk, de annyira meleg van, hogy nem mertük megkockáztatni, így nekikezdtünk kedden este. Az eladónál vágtuk a disznót, aztán fel futóra és irány haza. Mire nekezdtünk jöttek a problémák. AZ első az volt, hogy eldugult a perzselő. Ezt cca. 1 órás kínlódással megoldottuk, de mivel eleve 1- 1,5 órás késében voltunk, így éjfél lett, mire szétszedve bekerült a feldolgozó helyiségbe. De én reggel 4-kor indulni akartam Miskolcra a hússal ismerősöknek, hogy ne legyen nagyon meleg. Hát ebből lett 6 óra. Mindenesetre a nagy meleget még így is sikerült elkerülni, de igencsak szedni kellett kezünket,lábunkat, hogy befejezzük. Én indultam Miskolcra, Jani haverom pedig maradt sütni a zsírt. De már hajnalban is nagyon fáradt volt. Még az volt a szerencsénk, hogy Heni is fent maradt egész éjszaka segíteni, mert tán még most is csinálnánk. Szerdán este fél 7-re értem haza nagyon fáradtan, de még akkor sem lehetett aludni:)

Hazajöttem és futott a porta. Szerte széjjel maradt minden. Az abalé 40 fokos hőségben kint a napon. Szépen felfutva ahogy illik. Ugyan megenni nem akartuk, de gondoltam a malacnak jó lenne. De mivel nem lett elrakva már csak a wc ehette meg:(

Ráadásul megfürdött benne egy csirke is. Nézetem is, hogy mitől zsíros a csirkék ajtatja. Aztán amikor vizet adtam a csirkéknek láttam egy csirkét, ami olyan volt mintha vizes lett volna. Először nem esett le a dolog, aztán egyszercsak beugrott (látszik, hogy fáradt voltam), hogy nem véletlenül néz ki így a csirke. Akkor melegít víz és mosdat csirke. Hát nem sok sikerrel. Kihoztuk a mosogatószert és azzal is átsikáltuk. Rendesen élvezte a meleg vizet (egész nyugodtan viselte), de a hideg vizes öblítés már nem nagyon tetszett neki. Nem lett tökéletes de jobb, mint volt. Még most is olyan, mintha vizes lenne, de kicsit jobb a hangulata. Majdcsak lekopik róla.

Ma este nagytakarítás. Eddig sajnos nem fért bele teljesen, de ma este befejezzük. 

Ma elmentem búzát venni. El is hoztam 1 mázsát, aztán hétvégén tudok hozni még 10-et. Meg 5 mázsa árpát és 5 mázsa zabot. Nem tudom meddíg fog kitartani, de egy darabig elég lesz. Főleg az őszi kukoricával és napraforgóval.

Holnap megyünk a vattai házhoz. Le kell szedni a sárgabarackot. A múltkor szedtünk és raktunk el 17 üveg befőttet. De kellene még vagy 30 és lekvárt is kellene csinálnunk. Hála Istennek nagyon sok van rajta.

Szombaton Hatvanban íjász verseny. Semmi kedvem menni, meg munka is lenne jó sok, de el kellene mennem, hogy találkozzak pár emberrel.

Így vasárnapra marad a lekvárfőzés. Szerintem a nap nagy része el is megy vele.

Ja, most jut eszembe, hogy ma még szappant kell főznöm megint és ki kellene takarítanom az állatokat. De legalább a tejet már megcsináltam (3 fejésenként, azaz 1.5 naponta csinálunk kb. 1 kilót) és átsóztam a szalonnát, amit nemsokára füstölni fogunk.

Nemsokára kiderül az is, hogy szeptembertől mehetek -e fősulira (Debreceni Egyetem, Természetvédelmi mérnök levelezőn), de valószínűleg összejön az eddigi adatok alapján. 

Hirtelen ennyi a teendő, így megyek is csinálni.

Sziasztok

1 komment

Horgászat

2011.07.07. 12:00 kalathor

 Sziasztok!

 

Tegnap eljutottam életem második horgászatára. Bár igazából az első volt, mivel  a hivatalosan első cca. 10-12 évvel ezelőtt volt és nem fogtunk semmit. Most más volt a helyzet. Fogtunk 3 pontyot meg 33 kárászt. Igaz a kárászból több lett volna, de sajnos későnn vettük észre, hogy az egér kirágta a szákot és így kb. 10-15 darab elúszott. Mivel nem volt a befizetett összeg halrésze kaptunk még 1.5 kg körüli pontyot. A végén még fogtunk egy afriakai harcsát. Az 5 kg körüli halacska volt. Igen szívós fajta. Ráütöttek 3 nagyot a fejére és mikor hazaértünk (kb. 3-4 órával később) még beleharapott haverom kezébe:)

Úgyhogy ma sült halat eszünk:)

Hétvégén halasnapok lesznek Tiszafüreden. Ez számomra csak azért lényeges, mert mind a három nap íjásztatunk. Bárki aki ki szeretné próbálni az íjászatot jöhet és lőhet (és támogatja vele az íjászegyesületet is). Szóval itt fogunk felügyelni, segíteni. Mellette pedig főzünk is. Pénteken kakaspörkölt lesz, szombaton pedig vágok egy kis kecskegidát és abból lesz a menü.

Szerdán disznót vágunk. Veszünk egy kb. 170 kg-s ártányt és őt dolgozzuk fel. Biztos fárasztó nap lesz az is.

Ma felszereltem a légycsapdát. A múltkor vettem a neten. Azt mondták, hogy nagyon jó, de beüzemeléskor huzamosabban napos időnek és melegnek kell lennie. Most talán összejön. Eddíg mindíg esett az eső. Az biztos, hogy büdös így is, de remélem működni fog.

Megyek halat sütni:)

 

Sziasztok

Szólj hozzá!

Nagytakarítás

2011.06.29. 12:55 kalathor

Sziasztok!

 

Ma meg holnap (meg lehet, hogy egész hétvégén) csináljuk a családdal a nagytakarítást, meg az elmaradt melókat. Ma azzal kezdtük, hogy levágtuk megint a csirkék szárnyát. Ketten vágtuk Henivel, Tomi (a nagyobbik fiam) pedig fogdosta őket. Ahhoz képest, hogy cca 220-240 csirke van egész gyorsan végeztünk vele. Most főzünk, aztán hűtők takarítása jön, majd a kecskék istállójának takarítását fejezzük be. Nem egyszerű móka, de hát meg kell csinálnia valakinek.

Délután szeretnénk még csinálni meggy dzsemet is. Ha jut rá idő. Majd kiderül.

Szerintem még írok ma vagy holnap (bár hétvégén lesz a Tűzmadás íjjászegyesület versenye is és azon szervező vagyok).

 

Sziasztok! 

Szólj hozzá!

Zafír

2011.06.28. 21:13 kalathor

Sziasztok!

 

Ma estére leellett Zafír, a tavaszi beszerzésű kecskénk is. Érdekes a dolog, mert van egy barna gida és egy fekete/fehér (inkább fekete)  gödölye kecskéje. Na mármost az anya hófehér az apa fehér barna fejjel. Szóval senkire sem hasonlítanak. Nem mellékesen apró, pici füleik vannak, ehhez képest mindkét szülő nagyfülű. Úgyhogy nem tudom milyen kecske járt erre a tudtom nélkül:)

A lényeg, hogy vannak megint kicsik. Egyébként Zafírnak hatalmas tőgye van. Már-már azon gondolkodtam, hogy lassan meg kell fejni, mert be fog gyulladni, de mostmár a kicsik majd csökkentik a tejmennyiséget. Szeintem fejni kellessz a kicsik mellett is. Úgy néz ki, hogy jó tejelő lesz.

 

Jó éjt!

Szólj hozzá!

Cseresznye dzsem

2011.06.18. 22:10 kalathor

Sziasztok!

 

No elkészült a cseresznyedzsemünk. 10 üveggel lett. Még az a jó, hogy a cseresznye ingyen volt, mert ha venni kellett volna se befőttünk (31 üveg) nem lenne, se dzsemünk. Ha már venni kell a gyümölcsöt (és ilyen áron), akkor nem hiszem, hogy megéri megcsinálni:( Kár... egyre többen fogják teljesen elfelejteni a befőttek, lekvárok varázsát (legalábbis a háziét).

Ja. Majd el felejtettem. Tegnap kintvolt a doki. Leoltottuk a kecskéimet (a régieket) külső-belső paraziták ellen, kiheréltük az egyik kismalacot (csak egy fiú van/volt köztük) és kiderült, hogy a kocanak is valami baja van. Gondoltam én, hogy nem stimt valami (ezért is kérdeztem meg a dokit). Kiderült, hogy valami parazita költözött bele és azért nem akar enni. Nagyon összement szegény, de majd rendbejön. És mindez egy fillérembe sem került. Kért a doki 10 szappant (adtam neki 15-öt, meg egy kis sajtot). Azt mondja, hogy zseniális a szappanunk:) Örülök neki, hogy tetszik neki (meg, hogy olcsóbb lett az állatok kezelése).

 

No jó éjt mindenkinek. Megint sikerült elfáradni:)

 

Szólj hozzá!

Jurta képek

2011.06.18. 20:01 kalathor

 Sziasztok!

 

Itt vannak az ígért képek. A berendezés is Mongóliából érkezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem túl jók a képek, bocsánat, de nem túl sok időm volt. Épp két nyílvesszőkészítés között csináltam őket.

Jut eszembe. Végre van olyan nyílvesszőm, amilyet mindíg is kartam. Csak senki nem csinált ilyet, így már régen tudtam, hogy nekem kell megcsinálnom. BNo most van 6 db és vár még 10 db elkészítése. Majd rakok fel képet arról is, de most mennem kell csersznye lekvárt főzni.

 

Sziasztok!

1 komment

Érdekes vizsgálathoz adalék...by Vicacica

2011.06.18. 07:45 kalathor

 Sziasztok!

 

A tegnap publikált vizsgálathoz érkezett egy hozzászólás (mail-en).

Idézem:

"Ez igen! :) Érdekes...kb másfél hónapja volt itthon egy Angliába "emigrált" volt évfolyamtársam, aki épp erről beszélt nekem rengeteget, erről hallgatott egy professzortól igen komoly egyetemi előadásokat. Azt mondta, amennyire emlékszem, hogy Franciaországban van egy kutatószövetség központja, minden évben van egy rovásírásról és egyebekről szóló konferenciájuk. A jelenlegi politikai állapot miatt egyeseknek nem érdeke, hogy kiderüljenek ilyen dolgok, pl. hogy az egészen déli rovásírás megegyezik az ittenivel. Azt mondta nekik a prof, hogy ne nagyon beszéljenek róla, mert nagyon felkavarná a társadalmat, hiszen hány éve is tanulunk mást? Az Osztrák-Magyar Monarchia óta, ugye??"

Reméljük megtalálja az ismerősét és hátha vannak jegyzetek, mert írásos anyag nem volt kiadva az előadásokon.

 

Sziasztok.

Szólj hozzá!

Egy érdekes vizsgálat (nem hozzám kötődik:))

2011.06.17. 12:20 kalathor

 Sziasztok!

Azt hiszem ez sokakat érdekelhet.

 

Tárgy :SEMINO-FÉLE TANULMÁNY-kérlek terjeszd! Nagyon érdekes és egyben meglepő....

> Ez a tanulmány a Kárpát-medencei 50000 éves ősgén jelenlétét
> bizonyítja a mai magyar férfiak 73,3%-ban.
>
> Ennek a tanulmánynak a napvilágra kerülésével a szellem kikerült a
> palackból. Az igazság napjai közelednek.
>
> A tanulmány 2000. novembere óta látott nyilvánosságot. De akkor mit
> csinált az elmúlt 10 évben a "Magyar" "Tudományos" "Akadémia"? Miért
> nem hozta nyilvánosságra?
 

 

A magyarok génállománya és az őstörténetek

 


 

A 2000-ben elvégzett Semino-féle, genetikai vizsgálatsorozat, Y-kromoszómás kutatási
eredményei szerint:
"- A magyar férfiak 60 %-a az EU-19-es - őskőkorszakbeli - ősapa leszármazottja.
- A magyar férfiak további 13,3 %-a az EU-18,
- 11 %-a az EU-7,
- és 8,9 %-a az EU-4 ősapa utóda.
Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi magyar férfiak 93,3 %-a négy ősapától ered, és 73,3 %-a
már az őskőkorszakban a Kárpát-medencében élt férfiak utódja." (Dr. Czeizel Endre: A
magyarság genetikája 235. oldal, 3. bekezdés.)
További fontos megállapítása volt a Semino-féle vizsgálatnak az, hogy az urali népekre
jellemző TAT (EU13+EU14) jelű gén a magyarokból teljesen hiányzik!
A honfoglalóknál hét mintából kettő esetben tudták kimutatni ezt a bizonyos Tat markert, ami
uráli, vagy ha a jelenleg rendelkezésünkre álló archeogenetikai adatokat veszünk figyelembe,
Belső-Ázsiába az ázsiai hunok irányába mutathat.

"2000-ben, a világ egyik legautentikusabbnak elismert folyóiratában, az USA-ban megjelenő
Science-ben, Semino és 16 genetikus munkatársa közös közleményt tettek közzé. A magyar
népesség vonatkozásában az alábbi megállapításokat tették:

1. A magyar nép ősei a napjainktól számított 40-35 ezer évvel ezelőtt Európában elsőnek
megjelent europoid őstelepesek között voltak!!
2. A magyar nép populációgenetikai szempontból ma Európa egyik legkarakterisztikusabban
elhatárolható népessége (amire az Eu19 haplotípus - őskőkori genetikai marker, a
magyarokban, legmagasabb százalékarányban kimutatható jelenléte utal).
3. A magyar nép legközelebbi - genetikai szinten igazolható - rokonai a lengyel, az ukrán,
továbbá a horvát nép. (Mit mondott Zrínyi?: Horvát vagyok, tehát magyar! Zrínyi a szkíta
jogfolytonosság okán még tudta mit beszél.)

Genetikailag olyan, hogy "indoeurópai" nem létezik. Nincs "szláv" sem, csak "európai", és
értik ez alatt éppen a magyarságra legjellemzőbb haplotípusok csoportjával jellemezhető
népeket. A magyar nép genetikailag európai, sőt, "őseurópai". (Természetesen a nyelvünk is
és az írásunk is az!)
Géneket nem lehet "kölcsönözni", "átvenni", hamisítani, csak és kizárólag örökölni!
"A recens minták azt mutatják, hogy a 132 magyarországi és 99 székelyföldi férfitól,
valamint ugyanolyan 113, illetve 84 nőtől nyert minta összetétele nem különbözik
egymástól, és valamennyiüknek jó kilenctizede az európai őslakosságéval egyezik meg." -
olvashatjuk a Magyar Tudomány említett számában. Fontos észrevenni: a székely és a magyar
nem különbözik egymástól!

Már a honfoglalás- és Szent István-kori Magyarország lakossága is szinte kizárólag
biológiailag európai eredetűekből állt."
Az un. Honfoglalók csak hazatértek őseik földjére, vérrokonaik közé.

Az Eu19 haplotípussal kapcsolatosan megemlítendő, hogy az nem csak Európában fordul elő.
Tekintélyes frekvenciákkal találkozhatunk Észak-Indiában, Pakisztánban és Közép-Ázsiában
is, ahol egyébként a marker legnagyobb gyakoriságát éri el.
Ezek azok a területek, ahol a szkíta, szaka, sumer, hun, szabír, pártus stb. kultúra kisugárzott
és történetileg, régészetileg is kimutatható a jelenléte.

Megállapítható, hogy az őstörténet kutatás egyiptomi, indiai, sumer, ázsiai elemei egy
közel 50.000 éves nép, a királyi szkíták, vagy szaknyelven szólva az EU19 haplotipus
kulturális epizódjai.
Ezért a magyar nem származik sem a sumertól, sem az egyiptomitól, sem az ázsiai
népektől, hanem az EU19 génállományú, Őseurópai, ősnép alkotott az említett helyeken
civilizációkat, birodalmakat, az adott helyi populációkkal közösen.
Ezért van az, hogy a nagyon szembetűnő azonosságok mellett, karakterisztikus különbségeket
mutatnak fel ezek az ősi kultúrák. Az azonosságot az EU19 őseurópai nép alapkultúrája adja,
az egyedi ízt, pedig a helyi lakosság kultúrája adja.
Ettől különbözik az etruszk, a pelazgtól, a föníciai a sumertól, az indiai szaka az ázsiai huntól,
az ír kelta a Kárpát-medencei keltától. Ettől más az egyiptomi, a hurrita, a káld, a méd és a
pártus, de az EU19 genetikai és kulturális információs tartalma köti őket össze.

Az Eu19-es haplotípus génfrekvencia térképe Európában Semino és mtsai közleménye
alapján. (Ábra: Gáspár R.)

 

Ahol a lila árnyalat megjelenik, ott az EU19 őseurópai nép tartósan megtelepedett és
keveredett a helyi lakossággal, és elvitte magával a gabonát, a sertést, a szarvasmarhát, a
kerámiát, majd a kereket, kocsit, lovat, nyerget, nadrágot, zekét, kabátot és nem utolsó sorban
a hitvilágot, a vallást, a társadalmi felépítmény mellérendelő, köztulajdonon alapuló
szerkezetét. (ezt nevezik ma Szentkorona értékrendnek)

Ezért az őstörténet kutatás terén nem a kabátot kell a gombokhoz hozzávarrni, hanem
fordítva.

Az Angol régész, Gordon Childe szerint a kőkorban létezett egy azonos műveltségű nép a
Mezopotámia, Kárpát medence, Kréta háromszögben. Észrevételeit 1929-ben tette közzé
a The Danube in Prehistory c. művében.

"A Kárpát medence volt a szarvasmarha európai háziasításának gócpontja, mert a vad őse itt
élt a legnagyobb számban. A sertés helyi vad őseinek háziasítását a Kárpát medencéből, főleg
a bronzkorból lehet kimutatni."
A Kárpát medence az őskőkor (a paleolitikum)-tól kezdve Európa legsűrűbben lakott területe
volt. A Kárpát medence nemcsak az állatok háziasításának volt az egyik legfontosabb
gócpontja, hanem Európa benépesedésének is.

Az új kőkorban (neolitikum) a Kárpát medencében 3 nagy műveltségkör virágzott.
- A KŐRÖS műveltség (i.e. 5.000) kiterjedt Erdélyre, Duna-Tisza közére, valamint a
Dunántúl Duna-Dráva szögletére.
- A Nagyalföldön volt az alföldi vonaldíszes edények műveltsége (i.e. 4.000).
- Míg a Dunántúlon a Dunántúli vonaldíszes edények műveltsége (i.e.4.000).
Az utóbbi leletanyaga megtalálható a Bécsi és Cseh medencén keresztül egészen a Rajna
vidékig.

H. Würm (Würm a göttingeni egyetem neves professzora) kutató igazolta, hogy a Kárpát
medencében a gabonafélék kinemesítése az Őscirokból az i.e. 6.000 - ben már befejeződött.
Állítását igazolják a gabona termesztéséhez szükséges szerszámokat előállító kőipartelepek
feltárásai és azok kormeghatározásai Tarcal, Tokaj, és Csitár határában.

A Kárpát medencéből származik
- az epigrafikai és paleográfiai írásrendszer a gyökrendszerű, fraktál ősnyelvvel
- a korong előtti és a korongolt kerámia
- a gabona kinemesítése az őscirokból
- a fémbányászat
- a fémművesség
- a háziasított sertés és szarvasmarha
- az ötvös művészet és a technikai civilizáció alapja a kerék, a kengyel!

Gordon Childe és Fritz Sachermeyr szinte egybehangzóan írják műveikben, az Európai
népek tanítómesterei a Kárpát medencei scythák voltak.

Ezért köszönet és hála mindazon őstörténet kutatónak, akik a Kárpát-medencei 50.000.- éves
nép történelmét, annak szeletei feltárták, illetve ezen ősnép és más népek közös múltját, az
ezen együttműködésből kifejlődő civilizációk „magyar” vonatkozásait feltárták.

fusz.hu/index.php


 

Sziasztok!

Szólj hozzá!