HTML

Álmom egy tanya:)

Az egészségesebb életről, az állatokról és mindenről, amit tanultam az állatokkal kapcsolatban. Ha te is szeretnél nyugodtabb, kényelmesebb életet élni és teszel is érte, azt hiszem sok hasznos információt találsz itt.

Friss topikok

  • Zoltán Kristóf: Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy aktuáli-e még a kártológépes hirdetése? Nekünk ugyanis van ... (2013.02.06. 08:41) Keresek - kártológép
  • kalathor: Szia A bajom régen is az volt, hogy ahogy öregedett/ért a szappan úgy ment el belőle az illat. De... (2011.07.25. 13:33) Az új szappan
  • anyeg: Jézus!!! Ez rengeteg sok minden! Látom, h azok a hullámok, amik az én fejem fölött szoktak összecs... (2011.07.17. 08:20) Egy hosszú hét
  • AdriennK: Nagyon szép ez a jurta! Szívesen laknék én is egy ilyenben! :-) (2011.07.14. 17:53) Jurta építés
  • anyeg: Annyira szép, én máris beköltöznék egy ilyenbe! Gondolkodás nélkül! Nagyon emberi, emberléptékű... (2011.06.26. 06:56) Jurta képek

Linkblog

Cefre

2011.08.15. 10:34 kalathor

Sziasztok!

No ismét jelentkezem. Tudom kicsit sok idő telt el, de hát sok volt a munka is.

Időnk legnagyobb részét a cefre készítés tette/teszi ki. Eddíg sikerült összegyűjteni 400 liter vadszilva (lóra-bóra) cefrét és cca 250 liter bodza cefrét. Rettentő sok munkával jár a bodza. Egy 200 literes hordóhoz kell kb 25 húsosládányi bodza eléggé megpakolva. Ezt leszedni még csak egy dolog, de utána le kell szedni a kocsányról a szemeket is. Ezt villával csináljuk, de így is egy láda két embernek kb egy órás móka. Eleinte lassúnak tartottam, de be kell ismerni ad lehetőséget a gondolatok rendszerzéséhez. Mindenesetre azt hiszem kevés olyan ember van, aki velem együtt egy hordó előtt ül és villázza a bogyókat. Ha tudtam volna mekkora munka lehet én sem kezdtem volna bele. Talán jövőre kihagyom.

Közben volt egy kis gond a kecskékkel is. Főleg a kicsik közül döglött meg egy pár darab. Egyszercsak elkezdtek búsulni aztán meg fogták megukat és feldobták a talpukat. Sajnos egy olyan kis jerke is odalett, amit mindenképpen szerettem volna megtartani jövőre továbbtenyésztésre (Nati kicsinye), de sajnos nem így alakult. Hívtam a dokit és kiderült, hogy ketózisos megbetegedésük van. A lényege, hogy a májból felszabadulnak a méreganyagok, leáll az epetermelés és előbb-utóbb kómába esnek aztán megdöglenek. A lényeg mindenesetre, hogy egy kis cukor megoldja a problémát. Úgy tűnik, hogy működik a dolog.

Egyébként a takarmányozással van összefüggésben. Csak azt nem értem, hogy nálunk azt esznek amit akarnak és mellette még rétiszéna is van kirakva nekik. Tehát ezzel nem lehet sok gond. De majd kitalálom, hogy mi is lehet a baj. Bár remélem, már nem fog előjönni.

Bodzakeresgélés közben találtunk egy elhagyott, lerombolt tanyát. Sajnos az épületek már összeomlottak, de alapjában véve egy nagyon nyugodt, szép hely lenne. Mellette folyik el egy csatorna. A terület cca. 1-1.5 hektáros lehet. Gyönyörű nyárfák szegélyezik a bejáratot (kb. 20 méteresek lehetnek) és tele van gyümölcsfákkal. No, meg bodzával:) A baj csak az, hogy 1.5 km földút vezet oda. Így sajnos eső esetén és télen nem nagyon lehet közlekedni. Hacsak nem lóval:) Még megyünk vissza oda.

 

Sziasztok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalathor.blog.hu/api/trackback/id/tr563154507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása